2019. augusztus 19. 17 óra
Helyszín: Református templom
 
Farkas Ferenc: Nyírbátori toronyzene
előadja: MartinBrass

Ünnepi műsor
 
Magyar Rádió Énekkara
A Magyar Rádió Énekkara 1950-ben alakult. Repertoárja felöleli a klasszikus kórusmuzsika minden területét, beleértve az a cappella kórusműveket éppúgy, mint az opera- és oratóriumirodalom remekműveit a reneszánsztól napjainkig. Koncertjein a klasszikus és kortárs zeneszerzők művei egyaránt szerepelnek, így a legnevesebb magyar szerzők, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Ligeti György, Kurtág György, Eötvös Péter, Vajda János, Orbán György szerzeményei is.
Fennállása alatt az Énekkar közreműködésével számtalan rádió- és televízió-felvétel és több mint 80 lemez készült. Az 1997-ben, Solti Györggyel és a Berlini Filharmonikusokkal rögzített Kodály- és Bartók művekből álló CD-t a klasszikus zenei kategóriában Grammy-díjra jelölték. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Énekkara közös felvétele, amelyen Mahler II. szimfóniája hallható, elnyerte a 2007-es Gramophone-díjat.
1985-ben a kórust magas színvonalú művészi tevékenységéért Bartók–Pásztory Díjjal tüntették ki.
Rangos nemzetközi fesztiválok rendszeres meghívottja, fellépett már a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Pesarói Rossini Fesztiválon és a Bécsi Ünnepi Játékokon is. Vendégszerepelt Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban, Svájcban, Németországban, Izraelben, Örményországban és a világ számos más országában. Operaprodukciók közreműködője volt az athéni Megaron Music Hallban, a Philharmony Hall Berlin és a Milanói Scala színpadán. Állandó szereplője a Fischer Ádám vezetésével 2006-tól évente megrendezésre kerülő Budapesti Wagner-napoknak.
A nemzetközi zenei élet kiválóságainak vendégeként meghívást kapott többek között az Orchestre National de Lyon (Bertrand de Billy, David Robertson), a RAI Torino (Lorin Maazel), az Orchester des Bayerischen Rundfunks (Jesus Lopez-Cobos), az RSO Wien (Pinchas Steinberg, Bertrand de Billy), a Hessisches Rundfunkorchester (Dimitri Kitajenko), az NDR Orchester (Christoph von Eschenbach, Herbert Blomstedt, Eiji Oue), a Bochumer Symphoniker (Steven Sloane), a Staatskapelle Weimar (Carl St. Clair), a Danish Radio Sinfonietta (Fischer Ádám), a Belgian National Orchestra (Stanislav Kochanovsky), a Budapesti Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjeire.
Számos híres vendégkarmester vezényelte az együttest, többek között Lovro von Matacic, Kurt Masur, Paul Sacher, Peter Schreier, Eric Ericson, Yehudi Menuhin, Lamberto Gardelli, Giuseppe Patané, Marcello Viotti, Yuri Simonov, Michael Stern, Helmuth Rilling, Jose Cura, Ferencsik János, Doráti Antal, Eötvös Péter, Vásáry Tamás és mások.
Az Énekkar vezetői: Székely Endre (1950-53), Darázs Árpád (1953-55), Vásárhelyi Zoltán (1955-59), Vajda Cecília(1959-64), Csenki Imre (1964-66), Sapszon Ferenc (1966-91), Erdei Péter (1991-92), Strausz Kálmán (1992-2008), Somos Csaba (2009-13). 2014 augusztusa óta Pad Zoltán vezető karnagy irányítja az együttest.
 
Műsor:
Kodály Zoltán: Missa Brevis
Kodály Zoltán: Zrínyi szózata
Liszt Ferenc: Inno a Maria Vergine
 
A koncert ingyenes.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/331489987749137/