Mandel Dezső (1850-1943)

Nyírbátor díszpolgára

A Mandel család nagy szerepet játszott a múlt századi Nyírbátori iparának fejlődésében. Mandel Dezső a Bóni nagyvállalat alapjait letevő, Nyírbátor községnek első díszpolgára címét elnyerő Mandel Eduárnak a fia. A Bóni vezetését az akkor 68 éves édesapjától, 32 éves korában házasságkötésekor nászajándékként vette át.

Felesége Mandel Eduárd leánya Mária és Kern Leopold házasságából született Kern Gizella tehát Mandel Eduárd unokája. Ilyen családi ágon belüli házasságkötést az izraelita törvények nem tiltották. Nászajándékként nem csupán az egész gyártelepét kapta meg, hanem szinte az ehhez tartozó nyírbátori határban lévő összes fekvő földet.

A Bóni vállalatot apja 1899. évi halála után kezdte meg önállóan irányítani. A vállalat kézben tartása nem ment zökkenőmentesen. Hol fellendítette a gyárat, hol mélységekbe sodorta.  

Mandel Dezsőnek hat leány és egy fiúgyermek született, András mezőgazdasággal foglalkozott, a "Bóni R.T."-nak igazgatósági tagja is volt. Knap Károly  Mandel Dezső egyik veje és a "Bóni R.T."igazgatója volt

Nyírbátor község képviselő testülete 1913. október 27. napján megtartott közgyűlésén egyhangúan Mandel Dezső urat díszpolgárrá választotta és az erről szóló díszes oklevelet 1913.december 20-án kiadta.